View Sidebar
Vilka dekorationer är helt nödvändiga för julen?

Vilka dekorationer är helt nödvändiga för julen?

26/09/2019 09:00Comments are Disabled

Det finns ingen brist på juldekorationer att köpa. Utbudet är så pass stort att vi ibland inte ens vet vart vi ska börja. Man brukar dock säga att det finns ett par grundläggande saker som hör julen till. Många gånger kan du även tillverka många julattiraljer på egen hand.

Många satsar hårt på att göra julens inredning riktigt underbar. Ibland känns det till och med som att det är en tävling mellan vänner och bekanta. Det huvudsakliga är dock att du väljer juldekorationer som passar dig. Det är trots allt du som ska komma i rätt sinnesstämning.

En gran garanterar julstämningen

Att ha en julgran är visserligen inte ett måste. Det är dock något som gör så att de allra flesta kommer i rätt julstämning. Vad ska du tänka på när du köper en gran?

 • Det första du bör tänka på är att granar kan framkalla allergi. Är du själv allergisk? Känner du någon som är allergisk? Ifall svaret är nej kan en riktig gran vara ett bra alternativ för dig. Den största fördelen med en riktig gran är nog den härliga lukten.
 • Om du vill ha en riktig gran bör du köpa den från en pålitlig återförsäljare. Helst från en person som själv äger marken granen tagits från. Du ska definitivt inte ge dig ut i skogen och hugga ner en egen gran. Det är olagligt och du kan också skada naturen.
 • Köp din gran i tid. Vi är nog alla medvetna om att de bästa granarna tar slut rätt fort. I regel fälls alla granar under en och samma dag, eller under en begränsad tidsperiod. Du kan därför inte förvänta dig att en återförsäljare ska få in fler ståtliga granar närmare julafton.
 • Innan du åker och handlar bör du mäta ytan där du avser att ställa granen. Det är inte roligt att komma med en gran som är för liten eller för stor. Är den för stor bör du ställa den i ett annat rum. Du bör inte försöka såga i granen på egen hand.

Det finns en hel del olika julattiraljer som du bör pynta din gran med. Det finns också ett stort utbud och du kan med enkelhet sätta din egen prägel på granen. Satsa på roliga detaljer hos https://www.bloomsburybarn.se/julen/snoglob-och-speldosa-jul/

När du vill införskaffa en plastgran

En plastgran är ett bra alternativ för dig som är allergisk. En annan fördel med en plastgran är att du kan använda den under flera år. Du kan med enkelhet placera den i en flyttlåda och ta fram den i december varje år. 

Skonsamma miljöprodukter är något som vi alla vill främja. En plastgran måste väl vara ett mer miljövänligt val än att köpa en ny gran varje år? Många tror att svaret är ja. Forskning har dock visat att det inte är så enkelt. Plastgranens material är nämligen inte särskilt miljövänligt. 

Riktiga granar kan vara mer miljövänligt i det långa loppet. Det beror dock på ett antal olika faktorer. En sådan faktor är landet du bor i. Bor du i ett land med mycket skog, där man även planterar mycket träd, begår du inget större miljöbrott av att köpa en riktig gran varje år.

Plastgranarna är ofta mindre än de riktiga granarna. Detta gör att du kommer få plats med mindre dekorationer. Expressen skriver att alla inte har samma smak i julpynt. Du måste alltså välja med omsorg när du har en plastgran. En lösning är att köpa julkulor och tillverka de andra dekorationerna på egen hand. 

Gratisaktiviteter 

En liten utgift för gran och dekorationer är något du bör räkna med. Om du har barn kan dock julen bli en dyr historia. Du bör exempelvis köpa paket och en rad olika julattiraljer som barnen gillar. Men måste du verkligen köpa en massa saker? Det finns massvis med roliga julrelaterade aktiviteter du kan genomföra med barnen. 

 • Alla barn älskar snögubbar. För att göra din egen måste du ha tillgång till fuktig snö som är formbar. Du kan testa ifall snön är tillräckligt mjuk för att du ska kunna göra en snögubbe. Om du kan skapa en snöboll med händerna brukar snön vara tillräckligt fuktig och mjuk. Om det inte går kan du försöka att blanda i lite vatten för att göra den formar. Det är dock inte säkert att den metoden fungerar. 
 • Välj platsen där du vill bygga snögubben. Det ska helst vara en slät markyta som det inte finns så mycket snö på. Bygg inte snögubben på snö eller på en markyta som inte är rak. Din snögubbe riskerar då att ramla ihop innan den är klar.
 • Du vill även bygga snögubben i ett område med skugga, exempelvis under ett träd. Solen kan vara stark även på vintern. Bygger du din snögubbe i skuggan finns det en större sannolikhet att den finns kvar i flera dagar
 • När det väl är dags för att skapa snögubben bör du applicera en rullteknik. Den första delen av gubben är enklast. Börja med en liten snöboll som du rullar större och större. Med jämna mellanrum bör du stanna för att försöka pressa ihop snöbiten. Var dock försiktig och applicera inte för mycket tryck.
 • Den första bollen bör vara störst, den andra lite mindre, och den tredje betydligt mindre. Den tredje bollen ska vara gubbens huvud.

Läs i Expressen hur du gör din egen snöglob.

Göra dina egna julattiraljer

Du har massvis med saker i ditt hem som potentiellt sett kan bli juldekorationer. Du har också med stor sannolikhet saker som du inte avser att använda till något speciellt.

 • Glitter är billigt och fint. Du kan använda guldglitter till en rad olika julattiraljer. Du kan exempelvis ta gamla burkar och måla dessa röda. Du kan sedan föra över lite glitter och ställa dem på en lämplig plats i hemmet.
 • Att klippa ut egna figurer är både roligt och enkelt. Har du pappkartong hemma? Du kan klippa ut små figurer som hör julen till. Är du duktig kan du försöka klippa ut figurer som liknar små tomtenissar.
 • Om du klipper flera gubbar kan du tejpa upp de längst en hel vägg. Du får då helt plötsligt ett rum som andas julstämning. Detta förutsätter dock att du klipper figurerna i ett liknande format.
 • Pappkartong har i regel inte en särskilt fin färg. Målarfärg är dock rätt billigt, likaså enkla penslar. Att köpa en burk med målarfärg i en röd kulör kan spara dig mycket pengar. Du kan måla dina figurer och allt annat du skapat på egen hand.
 • Kottar hör julen till. Du kan också använda kottar för att dekorera ditt hem. Kottar passar nästan överallt. Du kan exempelvis lägga kottarna intill dina andra attiraljer för att skapa lite mer julstämning.
 • Kottar är också bra för dig som har en plastgran. Kottarna kan nämligen ge dig den där karakteristiska lukten som vi förknippar med julen. Ett annat plus är att de är helt gratis. Varför inte ta en heldag i skogen och samla på dig några?

Sammanfattande ord

Julgranen och dess kulor är nog det enda som du behöver köpa inför julen. Andra inredningsattiraljer kan du köpa efter egen preferens. Tänk också på att du kan skapa mycket på egen hand. Vi har gett några exempel i den här artikeln.

Det viktigaste av allt är dock att spendera mycket tid med familjen. Vi har inte många högtider i Sverige som ger kvalitetstid med just familjen.