View Sidebar
Tidrapportering inte bara för att göra cheferna nöjda  

Tidrapportering inte bara för att göra cheferna nöjda  

22/07/2019 10:53Comments are Disabled

De flesta chefer vill att medarbetarna sköter sig, rapporterar som de ska och jobbar hårt. Projekt ska bli färdiga i tid, och det är chefen som är ansiktet utåt. Den som är ansvarig i slutändan, oavsett vem som gjort själva jobbet. Därför är det inte ovanligt att tidrapportera bara för att göra cheferna nöjda. Men egentligen så är det mycket mer involverat. För ibland så är chefen nöjd även när de anställda fuskar. 

Tid är pengar, både för de anställda och själva företaget. Du får mer betalt om du jobbar övertid, och där ligger en hel del av fusket med tidrapportering. Eller att du jobbat obekväma arbetstider när det inte är sant. En del system tillåter dig att rapportera i efterhand, och då är det vanligt att man sträcker sanningen. På andra ställen har de anställda gått tillbaka till jobbet efter flera timmar för att stämpla ut. Med andra ord så finns det utrymme för förbättring när det kommer till tidrapporteringsprocessen. 

Enkla system för tidrapportering

Det kan hända att orsaken till en del strul inte ligger hos de anställda. Vissa system för tidrapportering är så komplicerade eller omoderna att det blir komplicerat. När du måste använda allt för mycket av din dyrbara tid för något så grundläggande som en rapport är det lätt hänt att du skjuter upp det. Eller så innebär en korrekt tidrapportering att du först måste gå till kontoret för att sedan ta dig till andra sidan staden för att arbeta. Många föredrar att göra sin tidrapport i mobilen

Genom att installera en app i mobilen så har du alltid tidrapporteringen till hands. Alla har sin mobil tillgänglig, det hör till nu för tiden. Så att knappa in din tid behöver inte alls ta så lång tid. Och du kan göra det med en gång, så du slipper allt krångel i efterhand. För många företag har det inneburit en enorm skillnad i administration och rapportering. Det är inte förrän du provat på det som du inser vilken stor hjälp det kan vara. Klicka här för en kostnadsfri demo

Bygga upp ditt företag

Det är inte så lätt att driva en verksamhet. Speciellt i början när allting är nytt och det är så mycket du bara måste få till. Men även efter några års erfarenhet så krävs det en viss skicklighet. Du måste inte kunna allting själv men det kan vara bra att hålla sig informerad om vad som finns. För hela tiden så bör du uppgradera och förnya ditt företag. Se till att du har det allra bästa för att alla ska kunna vara produktiva. Det kan löna sig att satsa på affärssystem enligt den här artikeln i Svenska Dagbladet

Just inom datorvärlden så har framstegen varit både snabba och mycket stora. Du kan ha haft stor framgång med en viss metod för 20 år sedan. Men om du vill vara riktigt effektiv så kan det löna sig att byta ut dina metoder och installera ett av de moderna systemen. Gärna ett som du kan ha ett tag, som du kan växa med och som passar din verksamhet. Det samma gäller tidrapporteringen som inte heller är en ny företeelse. Skillnaden idag är att du har bra verktyg som underlättar processen. 

Chefen har ansvar för tidrapportering

Vanligtvis så är det medarbetarna själva som rapporterar sin tid. Det kan ske på olika sätt, men på flera håll är en stämpelklocka fortfarande normen. Även om det är de anställda som stämplar in sin tid så brukar cheferna ändå veta vad som försiggår. En del tolererar inget fusk, och du kan aldrig stämpla in eller ut för någon annan. Men det finns också chefer som har en aning eller är fullt medvetna om hur de anställda utnyttjar systemet för sin egen vinning. Aftonbladet skriver om felaktig tidrapportering. 

En del kan resonera som så att det inte är så farligt. Att arbetet blir gjort så varför ska folk inte kunna tjäna en slant extra? Andra menar att det är fusk och att de ska straffas. En lärdom är ändå att det inte alltid räcker med att chefen är nöjd. Det är mycket mer som spelar en roll, typ vilka regler som finns. Därför så börjar allt fler företag installera system för tidrapportering som inte är så lätta att manipulera. Det ger dem större kontroll, förutom att allting blir korrekt.

Nyttan av att rapportera din tid

Det är mycket som grundar sig på hur mycket en person arbetar. Även när på dygnet som hen är på jobbet kan påverka resultaten. För det är tidrapporten som ligger till grund för lönerna. Därför fuskar en del och klockar ut senare än de egentligen har gått hem. De vill ha övertidsersättning för timmar de inte har varit på plats. Om du har skift av olika slag så kanske din lön varierar. De veckor du jobbar mer kvällar och helger får du mer, i alla fall om du är vikarie. 

Eftersom lönehantering är en rätt stor del av ekonomiavdelningens arbete så måste den bli rätt redan från början. Felaktiga utbetalningar kan bli dyra, förutom att du måste göra om dem. Samtidigt kan tidrapporten ligga till grund för fakturering. Kunden betalar en timpenning och ska debiteras därefter. Eller så vill de veta hur mycket tid har lagts ner på de olika delarna av ett projekt. Så tidrapportering är inte bara till för att göra cheferna nöjda. Det är en viktig sak som du bör satsa lite extra på. 

Comments are closed