View Sidebar
Så är det bättre om fler kan HLR 

Så är det bättre om fler kan HLR 

03/10/2018 20:19Comments are Disabled

Ibland drömmer folk om att rädda andras liv. De vill vara någon sorts superhjältar som rycker in och ser till att allt fungerar. Men så tror de att verkligheten är totalt annorlunda och tänker inte mer på det. Men det går faktiskt att vara hjälte i vardagen. Inte en sådan som flyger runt och kastar ut bovarna i kosmos. Utan riktiga hjältar som räddar liv vid behov.

Det finns flera olika sätt att vara till nytta i samhället. Ett av de viktigaste sätten är genom att lära sig HLR. Tusentals människor drabbas av hjärtstopp varje år, och då hänger det på sekunderna om de ska klara sig. Genom att lära dig hur du ska handskas med en liknande situation så kan du bli en alldeles äkta hjälte.

Kurser för att rädda liv

Det allra bästa är att ta en kurs i HLR. Många arbetsplatser idag ser till att minst en av de anställda har kunskaper i att rädda liv. Eftersom det finns olika nivåer på kurserna kan du dela upp det över flera tillfällen. De som har fått undervisning kan sedan lära ut det till andra. HLR instruktörsutbildning från Akutgruppen är ett bra sätt att lära sig. Ju fler som kan HLR, desto bättre är det för alla. Du vet aldrig när olyckan är framme.

På de flesta offentliga platser finns det idag en hjärtstartare. Genom att lära dig hur den fungerar kan du snabbt komma igång med räddningsarbetet vid en eventuell situation. Det krävs så lite för att personen dels inte ska avlida men också för att återhämtandet ska vara effektivt. Så denna lilla maskin i kombination med en kurs i HLR kommer bokstavligen att göra underverk. Du hittar informationen du behöver på https://akutgruppen.se/kontakta-oss

Vardagens fantastiska hjältar

Ett stort problem idag är bristen på personal. Inte bara inom vården, men också hos polisen. De hinner helt enkelt inte med att vara överallt, vilket kan göra vissa delar av stan osäkra. Speciellt känns detta av vid festivaler eller andra tillställningar, samt på fredagskvällar och helger. Helt vanliga medborgare ställer nu upp och hjälper polisen. Inte så att de kan arrestera eller bötlägga folk som inte uppför sig. Istället går de helt enkelt omkring och fungerar som lagens ögon.

24falkenberg.se rapporterar i den här artikeln om hur alla tjänar på att många får utbildning i HLR och att lära ut den. Tillsammans med information om konflikthantering så får de sig nämligen lära hur du räddar liv. Eftersom de befinner sig mitt ute bland folk så blir de en förlängning även av vården. Vanliga personer som på en minut kan förvandlas till hjältar. De behöver ingen telefonkiosk att byta om i, de har allt inne i sitt huvud.

Inte ta något för givet

När något händer mår alla så dåligt om de går illa. Frågorna haglar om hur det kunde ske. Med hjärt- och lungräddning handlar det om folks liv, så det är viktigt att ta tag i det hela innan olyckan är framme. Se till att alla vet var hjärtstartaren finns, och hur den fungerar. Även om någon kanske har större kunskap så bör alla ha ett hum om den. Framför allt ska det vara lätt att få fram den.

Vissa medarbetare bör få gå på kurs. Inom vissa yrken eller branscher kan det vara bäst att alla får del av denna information. En del arbetsplatser anordnar dagar då all personal är inbjuden att delta. Sedan gäller det att hålla sig uppdaterad. Då och då bör de ansvariga gå igenom rutinerna och kanske hålla övningspass. Det är inte bortkastad tid, oavsett hur mycket jobb som ligger och väntar. Dagens Medicin rapporterar i en artikel att om fler kan HLR kan fler också lära sig hur man gör.

Hur du blir en hjälte

Det krävs väldigt lite för att kunna bli en helt fantastisk hjälte. Kurserna i HLR tar bara några timmar, beroende på hur djupt du vill gå. Men det du får igen kan verkligen förändra både ditt eget liv och de du hjälper. Ibland har du ingen aning om att det ska bli stopp på hjärtat. Därför satsar även många privatpersoner på att vara förberedda.

Varje timme så drabbas tre personer av en hjärtinfarkt. Huruvida de ska överleva beror till viss grad på de som finns omkring dem. Men det är inte bara en fråga om du ska leva eller inte. Bristen på syre kan ge dig svåra skador. En del försvinner med tiden, men allra helst vill du inte ta någon risk.

Ju fler som kan HLR desto mindre grava kommer konsekvenserna av hjärtstopp att bli. Dels ute på gator och torg. En del gör det genom att patrullera gatorna och hjälpa polisen. Andra ställer upp om det behövs, vilket verkligen är till stor nytta. Men också genom att gå igenom med hela familjen eller personalen vad de ska göra när någon behöver hjälp. Märk ut hjärtstartaren och ha den alltid redo. Till och med barn kan lära sig vissa saker, framför allt hur de ska kalla på hjälp.

Smarta lösningar som verkligen fungerar

De ska inte till så mycket för att rädda liv. Tyvärr hänger det många gånger på pengar. Ett företag kanske inte har råd att skicka alla sina anställda på en kurs. Men då kan det vara bättre på att satsa på ett fåtal medarbetare. Låt dem gå kurserna och bli instruktörer. Då kan de i sin tur dela med sig av informationen så att de flesta kan grunderna i HLR.

Bland det senaste är drönare som forslar hjärtstartare. De kan undvika trafikstopp som annars hindrar ambulanserna från att komma fram. Men väl på plats måste det finnas någon som kan använda maskinen. Därför bör så många som möjligt ta sig tid att gå en kurs för detta. Drönarna är fortfarande på försöksstadiet, men det låter ganska praktiskt.

Du kan rädda liv med bara baskunskaper i HLR. Ju mer du lär dig desto bättre. Allra helst borde det vara en normal del av skolgången och arbetslivet. Alla kan ha nytta av att lära sig HLR.

Comments are closed