View Sidebar
Raderade filer ar inte langre en tragedi

Raderade filer ar inte langre en tragedi

17/05/2016 12:13Comments are Disabled

Det är så lätt hänt att trycka på fel knapp, eller helt enkelt ångra ett val. Många känner paniken stiga när man inser att fel fil har raderats, att man har förlorat viktig information eller ljuva minnen. Men även om man inte själv har möjlighet att återhämta raderade filer så finns det hjälp att tillgå.

Laptop.

Beroende på vad som hänt så är det inte alls så svårt att hämta tillbaka och återställa dokument eller bider som förlorats- om man har kunskap och rätt utrustning. Det första man bör göra är därrför att kontakta de firmor som specialiserats sig på just denna del av fillhantering.

Orsaker till problemet

Ibland handlar det om den mänskliga faktorn, man är för snabb att trycka på knappen som säger radera, till exempel. Eller så får man fel information och det visar sig att just det dokumentet skulle ha sparats. Men det kan också vara utomstående faktorer, som en brand eller översvämning som gör att vissa viktiga filer har försvunnit. Eller så är det datorn som gått sönder och försvårar både användandet och återhämtning av filerna.

Oavsett anledningen så bör man inte gå vidare och försöka sig på allt för mycket själv, speciellt inte om det är frågan om ett datorfel. Det bästa är istället att stänga av enheten och ringa upp specialisten. De kan sedan ge information om hur man ska fortsätta med det så viktiga arbetet med att återhämta filer. Ibas kan rädda raderade bilder på Mac datorer.

Först beskriver man vad som hänt, så de får en uppfattning om var problemet kan ligga. Därefter brukar man få skicka in enheten till firman, så de kan ta hand om det hela. Det är viktigt att paketera enheten ordentlig och helst skicka den med bud. Sedan tar de sig en titt och gör en analys om vad som hänt, för att kunna ge en offert. Om det inte går att fixa problemet så betalar man bara för själva analysen, det blir alltså inte en stor summa pengar för ingenting.

Kan allt återhämtas?

Det finns tillfällen då det är helt omöjligt att återställa enheten och få tillbaka sin information, men det händer inte så ofta. Mycket beror naturligtvis på om datorn eller vad det än handlar om är skadad eller inte. Både mjuk- och hårdvara kan vara känsliga, och ibland har man skrivit över den information som blev raderade innan de hinner fram till den. Men för det mesta så klarar dessa experter av att återhämta raderade filer, vilket verkligen kan vara ovärderligt. Ibas räddar även raderade bilder på andra enheter.

Man bör alltid se till att ha back-up på all den information man lagrar, och speciellt om det handlar om unika saker som bröllopsfoton eller andra minnen. Vissa saker kan man bara inte ersätta, vilket gör det så viktigt att hålla fast vid dem. Men ibland så ligger det utanför ens kontroll, datorer är trots allt maskiner och ju mer sofistikerade dessa enheter blir desto känsligare är de också.

Detta är ett problem som drabbar både företag och privatpersoner, så gott som hela samhället är uppbyggt på digital lagring och kommunikation idag. Alla har sin information i datorer, mobiltelefoner, kameror och andra sorters enheter. Detta sparar både tid och plats, för att inte glömma bort naturen. Ju mer man kan ha digitalt, desto mindre mängd papper behövs vilket sparar skogarna. Det är helt enkelt ett nytt sätt att leva.

Att återhämta raderade filer

Tack vare att digitala komponenter är så vanliga och används överallt så blir de ofta utsatta för skador. Det är så lätt hänt att tappa en telefon eller PC i golvet, spilla kaffe eller stöta till den. Har man då otur så kan den skadas, och all information försvinner. När man använder enheten i ett varmare klimat än det man är van vid kan den också påverkas negativt. Det är inte allt för ovanligt heller att tappa kameran i vattnet när man är på semester.

Men för det mesta så finns i alla fall uppgifterna någonstans där inne, även om en lekman inte kan få tag på den. När man vet vad som hände och sker inne i de inre rummen av en elektronisk enhet så är det möjligt att återhämta det mesta. Därför ska man vara snabb att kontakta experterna. För att öka möjligheten att få tillbaka sina bilder eller raderade filer ska man alltså stänga av enheten och inte försöka kontrollera själv. Ett vått minneskort bör hållas fuktigt tills man kan få iväg det till specialisten.

Det är inte längre en tragedi om man skulle råka radera filer eller på annat sätt skada sin digitala enhet. För det mesta går det att rädda den information man hade lagrad, och fort går det också. Det brukar inte ta mycket längre tid än ett par veckor att få tillbaka både enhet och information, som läggs på en extern USB-disk.

Comments are closed