View Sidebar
Många erfarenheter runt förlossningar

Många erfarenheter runt förlossningar

01/08/2019 10:31Comments are Disabled

Om du pratar med 50 kvinnor och frågar dem hur förlossningen var så kommer du att få lika många olika svar. Alla har sina egna erfarenheter och de kan vara nog så personliga. Det kan också variera beroende på om det är första gången du föder barn eller om du varit med om det förr. Många upplever att det blir lättare när de har större erfarenhet, men återigen är det inte alla som delar denna uppfattning. 

För att du ska klara av förlossningen så bra som möjligt krävs det en del förberedelser. Det är klart att det är naturligt att föda barn. Men lika gärna som du planerar för en god natts sömn så kan du börja tänka på förlossningen i god tid. Gärna redan innan du blir gravid, genom att sluta röka och börja äta en sund kost. Under graviditeten kan det löna sig att ta olika kurser, eventuellt kontakta en doula. Allt för att du ska få en god erfarenhet av förlossningen, som du sedan kan dela med dig av till andra. 

Frisk och stark långt innan födseln

Både mamman och barnet måste hålla sig starka under graviditeten. Det är sant att barnet alltid får sin näring, såvida du inte bokstavligen svälter. Men även mamman har behov av att ta hand om sig själv. Dels genom att äta den rätta maten, men även genom att bygga upp sin kropp. Om du inte varit aktiv tidigare så är det inte för sent att komma igång nu. Du kan lära dig gravidyoga med FuR

Yoga har visat sig vara bra av flera anledningar. Dels blir du starkare och smidigare i din kropp, och här behöver du verkligen all hjälp du kan få. För hormonerna gör att alla muskler och leder förändras och ibland leder det till värk. Plus att magen gör att du förlorar din balans, all tyngd hamnar framåt. Men yoga är också bra för att du lär dig andas. När det är dags för förlossningen så har du därmed större kontroll och kan hantera smärtorna bättre. Gå deras utbildningar så du är riktigt förberedd. 

Hur var din förlossning?

Mammor delar gärna med sig av sina erfarenheter. Kanske inte till vem som helst, men i alla fall till varandra. Om det är första gången du föder barn kan det ibland vara bättre att inte lyssna allt för mycket, så att du inte blir skrämd. Samtidigt så kan du dra nytta av deras upplevelser och kanske undvika en del misstag som de begått. Andra har ingenting emot att ha fotografer närvarande när de föder barn. Eller visa upp den för hela världen. Expressens reportage om en speciell förlossning. 

Vad som är viktigt i sammanhanget är att alla har rätt till en personlig förlossning. Det ska vara din egen speciella upplevelse, delad med vem du vill. Om du vill ha din partner, mamma och syskon närvarande så ska du få göra det. Men om du hellre vill att allting ska vara privat så är det helt upp till dig. Vad alla kan ha nytta av är att förbereda sig, vare sig det inkluderar prata med andra mammor eller inte. 

Redo för allt

Nu kan du inte bestämma exakt hur en förlossning ska bli. Det är så många faktorer som ingen känner till och i princip kan vad som helst hända. Därför är det bra att vara öppen för allt, att vara förberedd på både bra och dåliga situationer. Det är ingen vits att gå omkring och vara orolig. Bland annat för att barnet mår dåligt av att mamman är ängslig. Men även för att du har absolut ingen aning om ifall det tillstöter komplikationer eller inte. När något går fel rapporterar Aftonbladet om här.

Så det allra bästa du kan göra för dig själv och bebisen är att hålla dig sund. Ta hand om din kropp genom att äta bra och motionera. Gå kurser i profylax, ta gravidyoga och annat som kan ge dig större chans att njuta av förlossningen. Vad som än händer så är du förberedd. Och en hel del kan faktiskt undvikas genom dina förberedelser och sunda livsstil. Det är som sagt helt naturligt att föda barn. Om det inte blir exakt som du tänkt dig så behöver det inte innebära att det blir dåligt. 

Samla på sig upplevelser

Varje födsel är unik, det blir aldrig exakt det samma. Till och med planerade kejsarsnitt kan upplevas på olika sätt. Det är ganska naturligt, för varje varelse är också unik. När ett barn kommer till världen så känner du dig ödmjuk. Du inser att det är ett mirakel, och att du nu har ansvar för något alldeles speciellt. Genom att planera och förbereda dig för förlossningen är det mycket möjligt att det blir din största upplevelse hittills. Varje gång är det lika fantastiskt, något du aldrig glömmer. 

Comments are closed