View Sidebar
Konsten att rädda liv

Konsten att rädda liv

01/09/2014 04:56Comments are Disabled

Det kan låta lite dramatiskt, men faktum är att med relativt lite kunskap kan man rädda någons liv. Om man har en hjärtstartare, och vet hur man använder den, kan det göra stor skillnad för den som får en attack. De minuter som det tar för en ambulans att komma fram är kritiska, och man behöver använda dem på rätt sätt.

MU354-blodcirkulationenDet finns olika maskiner som fungerar bra. Philips Hjärtstartare HS1 är en av dem, den är mycket användarvänlig. Men det finns även andra hjärtstartare som fungerar bra, i olika prisklasser och utförande. Oavsett vilken man väljer bör man regelbundet se över den och kontrollera att allt fungerar. Man vill inte stå där i en nödsituation och komma underfund med att batterierna inte fungerar. Dagens maskiner är dock utvecklad för att hålla ordentligt med ett minimum av underhåll.

När man köper en hjärtstartare, eller hyr en, måste man också lära sig hur den fungerar. Philips Hjärtstartare HS1 är lätt att använda, men man bör ändå ta en kurs i allt runt omkring. Det finns också föreläsningar om olika ämnen relaterade till hjärträddning, för att verkligen visa på vikten av att vara förberedd.

Vilken hjärtstartare som är bäst beror delvis på var man ska ha den. Många maskiner idag är testade för skydd mot smuts eller vatten. En Philips Hjärtstartare HS1, till exempel, ligger i klass 21. Så man får se hur arbetsplatsen ser ut och vad maskinen kan tänkas komma i kontakt med. Naturligtvis ska man alltid vara försiktig, men riskerna kan variera. En byggarbetsplats har olika förutsättningar jämfört med ett kontor som ligger på åttonde våningen inne i storstan.

De första sekunderna och minuterna kan betyda skillnad mellan liv och död. Har man en Philips Hjärtstartare HS1 eller annan bra maskin, kan man verkligen göra en insats. Men det är inte bara en fråga om att rädda liv. Utan syre kan hjärnan skadas, och man kan få andra skador av detta. Därför gäller det att få igång hjärtat så fort som möjligt och behålla en jämn rytm.

Man ska alltså veta hur maskinen fungerar och även annat man kan göra för att förhindra permanenta skador. Ofta utser man en nyckelperson på arbetsplatsen, men detta är något som alla borde ha kunskap om. Man vet aldrig när det kan komma till pass, vare sig på jobbet eller i hemmet, även yngre personer kan ha problem med hjärtat.

Comments are closed