View Sidebar
Intressanta observationer vid åteln

Intressanta observationer vid åteln

18/06/2020 15:10Comments are Disabled

Att vistas utomhus gör gott för både kropp och själ. Svenska folket trivs ute i naturen. De tillbringar en stor del av sin fritid med att vandra, jaga eller träna utomhus. Tack vare allemansrätten så har alla tillgång till vacker natur av något slag. Du kan promenera, plocka bär eller sova ute i skogen. Helt gratis, men med ett visst ansvar. Det här förhållandet med världen utomhus är viktigt, men i vissa fall ömtåligt. 

Redan på dagis så tas frågan om ansvar upp. Barnen får lära sig att hålla naturen ren. Att respektera allt som lever, vare sig det handlar om växter, djur eller andra människor. Detta lägger grunden för mycket av det roliga du har som vuxen. När alla tar hand om sin lilla del av jorden så fungerar det hela riktigt bra. Och du har chansen att observera mycket intressant, sådant som du annars bara kan se på TV. 

Livet som jägare

Ett bra sätt att vistas utomhus är genom jakten. Det är inte fråga om att döda djur, utan handlar mer om att ta hand om balansen ute i naturen. Om ett visst djurbestånd växer sig för stort så kan det tippa balansen åt fel håll. Ekosystemen är tåliga men ändå lite sköra. För att allting ska fungera så måste du skjuta av ett visst antal djur varje år. Genom att göra det på ett organiserat och lagligt sätt så behålls balansen i naturen. Lundhs jaktbutik har ett mycket stort utbud. 

Med bra utrustning kan du vara mer effektiv. Men jakten blir också roligare. För även om du har ett uppdrag, ett ansvar för att bibehålla den så viktiga balansen, så kan det även vara något som du njuter av. Det är inte vem som helst som lär sig bli jägare, utan du har ett intresse för det hela. Du trivs utomhus, vare sig det är snö eller solsken. Årstiden eller tidpunkten spelar ingen roll med bra belysning vid jakt

Hjälp både i vardagen och till jakten

Många har med sig hund när de jagar. Faktum är att ett stort antal familjer runt om i landet har minst en hund hemma. I genomsnitt var sjunde familj, men det är lite missvisande eftersom många har mer än en hund. Det finns flera mycket bra orsaker till att skaffa en hund eller två. Om du tycker om att jaga är det nästan en del av standardutrustningen. Du klarar dig utan, men för olika sorters djur är det så mycket bättre när du har en hund till hjälp. 

Eller så kan det vara att du vill ha någon som vaktar gården. Inte så att hunden måste vara aggressiv, som i vissa länder. Det allra viktigaste är att den vet när den ska skälla och att den inte är så lätt att muta. En tjuv vill helst inte ta någon risk och bryta sig in där det finns möjlighet att bli upptäckt. 

De allra flesta skaffar sig nog hund ändå för att det är ett så gott sällskap. Få djur är så lojala och förstående. De håller sig till sin familj och vet precis vem som hör hemma där. Du kan ta dem med dig så gott som överallt, speciellt om de är lite mindre i storleken. Nu för tiden är det så vanligt att till och med en del butiker har hakat på trenden. Lyckligare och svalare hundar med satsning på hundgård

Uppleva den vackra naturen

När du är ute och promenerar i skogen kan du få se flera varianter av vilda djur. Grävlingar, fåglar av olika slag, kanske en lokatt eller något annat ovanligt. Om du vill se något speciellt kanske du måste gå upp tidigt och krypa dig fram till en viss plats. Orrspelet på våren är något alldeles särskilt, men det gäller att vara uppe i ottan. Flera jägare får se mycket roligt när de sitter och väntar på sitt byte. Härliga bilder av ovanliga djur vid åteln.

De sitter ju ofta i flera timmar och väntar. Antingen vid en åtel eller någon annanstans där djuren brukar komma. Likaså de som ser på fåglar, ornitologerna. Ofta får de tillbringa ganska mycket tid uppe i tornen som är byggda just för att kunna se bättre. Men för den som har en passion eller ett intresse så är det väl värt all väntan. 

Samma sak gäller när du bara är ute och promenerar med hunden. Det är inte alltid som du ser något speciellt. Men eftersom du går där varje dag, oavsett väder och temperatur så ökar chanserna för att få uppleva något som du aldrig glömmer. Hunden är ganska bra på att nosa upp intressanta saker också, så där har du lite extra draghjälp. 

Leva ett aktivt liv

Alla mår som sagt bra av att röra på sig. Forskningen visar också att frisk luft har en särskild inverkan på kroppen. Samt att vyerna som du ser är som balsam för sinnet. Det är bra att gå till gymmet, men någon gång ibland är det bättre att vara utomhus. Du måste ju inte hålla på med träning. Det är helt okej att göra något roligt. Som att vandra eller jaga. 

Eller bara vara ute med hunden. Som djurägare har du ett stort ansvar. Hundar har behov av en hel del uppmärksamhet. Men det du får igen är något som inte går att mäta i pengar. Lojalitet och sällskap är bara några av de fördelar som hundägare får uppleva.