View Sidebar
Få knivar räcker för mästerkockarna

Få knivar räcker för mästerkockarna

28/12/2019 09:49Comments are Disabled

Det är fantastiskt att se en duktig kock som förbereder och lagar en maträtt. På något sätt är det som ett konstverk. Kniven rör sig så snabbt att du nästan inte hinner med. Köttbitarna är perfekt skurna och alla är lika stora. Inte alls som när en vanlig person försöker sig på att laga mat. Den kanske blir god men ofta tar det längre tid och är inte alls lika estetiskt tilltalande. 

Vad en kock behöver är bra knivar. De har ofta en hel uppsättning som de förvarar väl och bär med sig vid alla tillfällen. Ingenting lämnas åt slumpen utan de vet exakt vad de har och när den ska användas. Men en riktigt bra kock behöver egentligen inte alla de där knivarna. Det kan räcka med bara några stycken. 

Riktigt bra knivar

Oavsett om du lagar mat eller gör någonting annat behöver du en bra kniv. Annars går den lätt sönder eller blir slö med en gång. Det lönar sig att satsa på några få knivar, men att välja de som är av god kvalitet. Inte för att de kostar så mycket. Idag kan du få bra kvalitet och snygga knivar till mycket rimliga priser. Se på knivar för alla lägen

För det gäller att välja rätt kniv för uppgiften. Den allra bästa kniven är så gott som värdelös om den inte är lämpad för det du håller på med. Ingen duktig kock skulle vilja skära kött med en morakniv. Det kanske går, så småningom, men du får slita för att nå fram. Däremot kan en morakniv vara det allra bästa redskapet när du ska tälja tändved eller skära av ett snöre. Alla knivar har sin plats, även om vissa är mer eller mindre allmänt lämpade. 

Vad säger lagen om knivar?

Helt klart så finns det lagar som styr hur och var du får använda knivar. Dessa grundar sig på det faktum att knivar är vassa och kan användas som ett vapen. Plus att det är lätt att göra sig illa av misstag. Alla föräldrar vet hur viktigt det är att lägga dem högt upp så att inga små fingrar kan få tag på dem. Samma sak gäller för husdjur. Alla kan skada sig på en kniv, och de bör behandlas varsamt. 

Ute bland folk så finns det vissa tillfällen då du kan ha kniv med dig. Om det ingår i ditt yrke så går det bra. Men bara när du är i tjänst. Poliser, hantverkare och andra får inte bära med sig kniv om de inte jobbar. Även på en picknick är det okej att ta med sig kniv. Men den måste vara till för att skära kött, bröd, spänta ved eller något annat som har med själva tillfället att göra. Problem med barn och ungdomar som bär kniv på offentlig plats

Det kan kännas hårt med lagar som är så pass stränga. Du kan knappt bära hem kniven från affären känns det som. Men med tanke på vilken skada en vass kniv kan göra om den hamnar i fel händer så förstår man bättre varför lagarna är tuffa. Det finns alltid kriminella element som går förbi lagen, men då har myndigheterna i alla fall rätt att beslagta och arrestera dem. Målet är att hålla gatorna fria från hot och brott. 

Mästerkockarnas bästa tips

Matlagningsprogrammen på TV har blivit enormt populära. Dels de som ger råd och tips från någon duktig kock, gärna då en som kan prata lite extra också. Sedan finns det program med tävlingar där helt vanliga människor får visa vad de går för. Under tävlingens gång så lär de sig nya tricks och rätter som de aldrig drömt om att laga till. Samt hur de ska hantera knivarna. För ibland så förlorar du om du inte är snabb nog med rätt kniv. 

En bra kniv kan göra stor skillnad för en kock. Det finns en anledning till varför det blivit en så vanlig julklapp eller födelsedagspresent. När folk lagar mer mat så uppstår också ett behov för bra knivar. Men enligt de riktigt duktiga kockarna så måste du inte investera i en uppsättning med tio knivar. Såvida du inte är på en riktigt hög nivå vill säga. Det räcker med några få, men riktigt väl utvalda, exemplar. Du behöver inte så många knivar för att göra god mat. 

Knivar för alla tillfällen

Kockar tycker om att ha bra knivar, det är grunden för deras yrke. Fiskare och jordbrukare likaså, även om knivarna ser lite annorlunda ut här. Snickare, poliser och många andra bär alltid kniv på sig när de har ett skift. Så knivar är egentligen en ganska vanlig del av vardagen. De flesta använder kniv på något sätt och vis, förutom att äta då. 

Sedan finns det många som samlar på knivar eller som köper dem för att de tycker de är snygga. Idag kan du få fina reproduktioner av kända eller gamla knivar. Tänk bara på de som är intresserade av det amerikanska inbördeskriget. Du kan få exakta kopior av gamla sablar och andra vapen som användes. Eller kanske en av samurajernas svärd, eventuellt något som användes i en film eller annat speciellt tillfälle. 

Roligt med knivar

För knivar är så mycket mer än bara ett redskap eller vapen. De kan vara ett minne från en resa, om du köper en kniv på ett särskilt ställe. En del får en kniv som gåva från en speciell person eller ärver den från en morfar eller annan kär släkting. Allt detta ger kniven ett extra värde som inte kan mätas i pengar. Du kan också beställa knivar som är dekorerade eller är gjorda av något intressant material. Speciellt då skaftet, eftersom du har otaliga möjligheter till att göra det personligt. 

Knivar är ovärderliga för att laga mat, jobba i skogen och på flera andra ställen. Det gäller att ta hand om den på rätt sätt. Dels för att inte skada någon men också för att den ska hålla så länge som möjligt. En vass och väl underhållen kniv är viktig.