View Sidebar
En fasad som håller i många år

En fasad som håller i många år

05/02/2014 03:070 comments

Det är ett stort jobb att måla om fasaden på huset. Som tur är behöver man inte göra det så ofta, beroende på olika faktorer kan det hålla i många år. Det är dock viktigt att välja tålig utomhusfärg och utföra allt arbete korrekt. Sedan kan man i stort sett glömma bort sin fasad i flera år.

MA372-utomhusfärgDen bästa årstiden för att måla om huset är våren. Om det är för varmt, typ en solig sommardag, torkar färgen för fort och hinner inte fästa ordentligt. En tålig utomhusfärg behöver lite tid på sig för att det inte ska bli skrynkligt eller fult. Ännu värre kan det bli längre fram eftersom det inte håller bra.

Innan man sätter igång och målar ska man se till att grunda ordentligt. Om träet är obehandlat måste man grundolja det, annars brukar det räcka om man tvättar av eller skrapar husets fasad. Det finns speciella produkter som tar bort föroreningar och mögel, något som är ganska vanligt på ett hus. Det är viktigt att förbereda allt noggrant, även en tålig utomhusfärg behöver hjälp för att verkligen göra sitt jobb. Man bör även se till att täcka över alla detaljer på huset som inte ska ha denna speciella färg, samt lägga plast över blommor och buskar. Det är också viktigt att väggen är torr innan man sätter igång.

Vissa färger för fasad har utformats speciellt för att förhindra att träet möglar. Om detta är ett problem kan man fråga efter den färgen när man handlar. En tålig utomhusfärg ska kunna stå emot ganska mycket. Hus på västkusten kan behöva målas om lite oftare, eftersom salt och vind i kombination kan nöta på färgen. Men annars brukar man säga att det räcker med att måla vart 10-15 år. Naturligtvis måste man kontrollera fasaden, om färgen börjar flagna och ramla av kan det vara dags.

Det är viktigt att välja samma sorts färg som redan finns på huset. Om man inte är säker kan man skrapa bort lite färg och ta med den till affären. Olja, slamfärg eller akrylat fungerar alla på olika sätt, och man bör fortsätta med samma slag som tidigare. Man ska tänka på att färg ser mycket annorlunda ut i burken mot när den kommit upp på väggen. Om man inte är säker kan det löna sig att provmåla en del av fasaden innan man köper färg till hela huset.

Leave a reply