View Sidebar
Bevara historiska byggnader med fasadputsning

Bevara historiska byggnader med fasadputsning

13/01/2020 13:02Comments are Disabled

En byggnad är mer än bara ett skydd mot väder och vind. Vissa hus har funnits i många år. Flera generationer har vuxit upp under samma tak. Andra är kulturella eller religiösa byggnader som fortsätter att sprida frid och glädje. Hemligheten bakom en byggnad som står kvar länge är att ta hand om det. Även om ditt hus är relativt nytt så bör du hålla ett gott öga på det.

Tak och fasad är som ett stort skal, som sveper in hela huset. Förutom att det gör att huset håller länge så bidrar det även till en god innemiljö. Du vill inte att fukt och annat tråkigt som kan förstöra för både byggnader och människor ska få fotfäste. Istället gäller det att vara uppmärksam på varje liten spricka och snabbt åtgärda den. För då kan huset kanske ha en chans att stå kvar i ännu fler generationer. 

Hur du tar hand om ditt hus

Det första steget är naturligtvis att inspektera byggnaden noga. Helt klart tar det tid, men det är väl värt ansträngningen. Du måste inte göra allting själv utan kan anlita en specialiserad firma som ser efter ditt hus. De kan direkt säga ifrån, långt innan det blir ett problem. Egentligen är det ganska naturligt att se efter dina investeringar. Ingen vill slösa med sina resurser och huset är ofta det största du har. Fasadputsning i Stockholm är en viktig del av underhållet. 

Nu är det naturligtvis inte varje år du måste putsa fasaden eller göra en renovering. Ofta behövs bara små reparationer eller kanske ingenting. Det kan gå flera år innan du måste putsa fasaden. När det är dags så gäller det att göra det ordentligt. Då kan du ta det lugnt lång tid därefter. Förutom den årliga inspektionen som är oundviklig. 

Olika material och deras underhåll

Om du bygger ett nytt hus kan du påverka själv hur pass mycket du måste underhålla ditt hus. Helt och hållet slipper du inte undan, det är alltid viktigt att kontrollera hur byggnaden mår. I vissa områden kan du inte heller göra exakt vad du vill utan det kan finnas riktlinjer för hur ett hus ska se ut. Men förutom dessa undantag bör du tänka efter redan på ett tidigt stadium hur du vill att de kommande årtionden ska se ut. Bra tips för fasadputsning

Trä är vackert och ett vanligt material för svenska fasader. I alla fall på lite mindre hus, för en eller ett par familjer. Det måste dock målas om, vanligtvis minst vart tionde år. Ibland lite oftare, det beror på vilket klimat som finns där du bor. Salta vindar brukar tära på färgen och då kan fasaden bli lidande. Ett tegelhus å andra sidan kräver mycket lite underhåll, om ens något. Då och då kan du behöva fixa putsen eller byta ut vissa stenar, men annars så klarar det sig ganska bra. 

Ta hand om historiska byggnader

Folk reser långt bort till fjärran länder för att se gamla historiska byggnader. Tänk bara på Colosseum eller de thailändska templen. Vissa byggnader är flera tusen år gamla. Bara tanken på att de har stått där så länge är svindlande. Men en del av de här gamla fina husen börjar bli slitna. Det är viktigt att se över dem så att de inte försvinner eller faller ihop. Även kyrkor kan behöva en större fasadputsning

Ofta är det just religiösa byggnader som överlevt tidens tand. De byggdes väl till att börja med. Det var här som traktens pengar kom till sin rätt, en byggnad som användes av så gott som alla. Idag är det inte alla som är i bruk, men ganska många av de här gamla kyrkorna kan fortfarande brukas för gudstjänster. Om de underhålls och tas om hand om på rätt sätt. 

Viktigt med byggnader

Det är ingen som tänker närmare på att de bor i ett hus eller dagligen befinner sig i en byggnad. Samhället är uppbyggt runt byggnader, och inte bara i kallare länder. Men för den som bor på nordligare breddgrader är det grundläggande att se över sina byggnader. Vädret är så pass hårt att om du inte är uppmärksam kan huset falla sönder långt före sin tid. 

Tvärtom kan du bygga för dina barns framtid. Ett gediget hus som underhålls kan vara till glädje bra länge. Till och med de byggnader som byggdes med undermåliga material har nu renoverats och fortsätter att vara till nytta. Det är en ganska speciell känsla att bo i ett hus som är 100 år gammalt, eller kanske ännu mer. Kan du lära dig mer om husets historia blir det ännu mer speciellt. Så alla hus, gamla som nya, behöver lite omtanke. En fasadputsning då och då eller ett nytt tak. Då kan du vara säker på att det håller i bra många år framöver.